Chatgpt Vucüt mu Buluyo? insansı Robot FİGURE 01

Yükleniyor...

Sürekli gelişen teknoloji ortamında insansı robot teknolojisi, beklenenden daha hızlı bir şekilde yükseliyor. Aralarında Jeff Bezos, Nvidia, Microsoft ve OpenAI'nin de bulunduğu önde gelen kişiler ve kuruluşlar, bahislerini Figure AI'ye yatırdılar.

Robot filmini izleyenler var mı? Çünkü az sonra göstereceğim demo videosundaki robot, tıpkı bu filmdeki robotlara benziyor.

Figure 01, insan biçimini ve işlevselliğini taklit edecek şekilde tasarlanmıştır. OpenAI firmasının yapay zeka alanındaki devrim yaratan yazılımı olan ChatGPT'yle çalışan bir robottur. 2022 yılında Brett Adcock tarafından ABD'de kuruldu.

Demoda, OpenAI teknolojisiyle donatılmış Figure 01'e 'ne görebildiği' soruluyor. Görsel tanıma becerisini sergileyen robot, önünde ne olduğunu doğru bir şekilde açıklıyor.

Tamam, biraz tekinsiz ama daha önce görmediğimiz bir şey de sayılmaz. Mesela geçen yıl Google, yapay zeka modeli Gemini’nin mavi bir lastik ördekten elle çizilmiş çeşitli resimlere kadar önüne konan şeyleri nasıl tanıyabildiğini göstermişti. (Gerçi sonrasında kurnazca yapılan düzenlemenin Gemini’nin yeteneklerini biraz abarttığı anlaşıldı.)

Fakat sonra Brett Adcock şöyle soruyor: “Yiyecek bir şey alabilir miyim?” Figure 01, masadaki tek yenilebilir nesne olan elmayı kapıp adama uzatıyor.

Figure 01, sıradan bir robota benzemiyor. Onunla sadece konuşmakla kalmıyoruz, aynı zamanda ona sözlü komutlar vererek fiziksel görevler de yaptırabiliyoruz. Örneğin, Figure 01 yemek hazırlayabiliyor veya bize bir kahve yapabiliyor. Bir depoda çalışan bir işçi gibi görev alabiliyor. Ancak diğer robotlardan farklı olarak, Figure 01 tüm bunları tamamen otomatik bir şekilde gerçekleştiriyor ve hem sözlü hem de görsel komutları anlayabiliyor.

Figure 01, "Bunu çöpe atarken neden elmayı bana verdiğini açıklayabilir misin?" diye sorulduğunda, aynı insanlardaki gibi multitasking yani belirli bir süre boyunca birden fazla görevin aynı anda yürütülmesini başarıyla gerçekleştiriyor. Robot, neyin çöp olduğunu (ve neyin olmadığını) anlayıp onları çöpe atarken adama elmayı önündeki yenebilecek tek şey olduğu için verdiğini açıklıyor.

Figure'ün kurucusu Brett Adcock'a göre robot, önündeki sahneyi ‘anlamasına’ yardımcı olan ve robotun karşısındaki insanla sorunsuz bir şekilde etkileşime girmesini sağlayan yerleşik kameralara sahiptir. Figure 01, Adcock'un yanı sıra Boston Dynamics, Tesla, Google Deep Mind gibi birçok önemli ismin ortak ürünüdür. Elon Musk'ın Optimus robotuna gönderme yapan Adcock, Figure 01'in teleoperasyonla çalışmıyor olmasıyla övünüyor. Bir başka deyişle, gömlek katladığı için viral olan Optimus'un aksine Figure 01 bağımsız olarak çalışabiliyor.

Yani Geleneksel robotların aksine, Figure 01 sinir ağlarına ve sensörlere dayanıyor. Otonom olarak ortamları algılıyor, durumları analiz edip, eylemleri belirliyor.

Her yeni teknolojinin beraberinde getirdiği potansiyel riskleri anlamak önemlidir, ama ben bugün yapay zeka ve robot teknolojilerinin bize getirebileceği olumlu etkilere odaklanmak istiyorum.

Bu tarz robotlar temizlik, yemek pişirme, alışveriş yapma gibi günlük görevleri yerine getirerek insanların zamanını ve enerjisini daha iyi yönetmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, yaşlı veya engelli bireyler için bakım sağlayıcı olarak da önemli bir rol oynayabilirler. İnsanların çalışması potansiyel tehlikelerle dolu alanlarda, örneğin yükseklikte veya radyasyonla dolu ortamlarda, güvenliklerini riske atmalarına gerek kalmadan bu robotlar kullanılabilirler.

İnsan benzeri robotların insanlıkla kusursuz bir şekilde bir arada var olabileceği bir geleceğin kapıları açılıyor olabilir mi? Sizler ne düşünüyorsunuz?

Bu gibi bir demo, olabildiğince etkileyici olacak şekilde düzenlense de, Figure amacına doğru ilerleme kaydediyor gibi görünüyor. Eğer bu video, Figure'ün yapabileceklerinin doğru bir temsili ise, şirket, robotik alanında büyük bir atılımın eşiğinde olabilir; yalnızca fiziksel görevleri yerine getirebilen, aynı zamanda mantık yürütebilen ve konuşabilen, piyasada satılan bir robot.

İnsansı robotların hayal ürünü bir üründen dinamik, işlevsel varlıklara kadar uzanan yolculuğuna tanıklık ediyoruz. Bir zamanlar bilim kurgu alanlarıyla sınırlı olan kavramlar, yapay zeka ve robot bilimindeki aralıksız ilerlemeler sayesinde hızla somut bir gerçekliğe dönüşüyor.

Daha önce de bahsettiğim gibi, bu yeni çağın öncüleri olarak insanlar, geleceğin nasıl şekilleneceği konusunda önemli kararlar verme fırsatına sahibiz. Bu, insanlık için büyük bir sorumlulu ve. İnsanların gelecekteki yaşamlarını, teknolojinin getirdiği değişimlere ve yeniliklere adapte edebilmeleri için doğru yönlendirmek önemli. Bu süreçte, teknolojinin insani değerlere ve etik prensiplere uygun bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Ancak bu sorumluluğun bilinciyle, yapay zeka ve robot teknolojilerinin getirebileceği olumlu etkileri göz önünde bulundurarak ilerlemek mümkün.

İlgili İçerikler